dilluns, 24 de gener de 2011

"A Mother" de James Joyce: Comentari.

quina relació té aquest papernd'una mare tan "forta" amb la ideologia del nacionalisme? És a dir, de quina manera la defensa de la "mare pàtria" imposa unes determinades coordenades subjectives???

Jo penso que per respondre a aquesta pregunta no n'hi ha prou amb llegir només aquesta obra de Joyce. Vull dir que es pot intuir alguna cosa, però de la mateixa manera que s'intueix de la lectura que el lector i el narrador o narratori estan en comunió amb determinats aspectes a destacar i valorar i tenir en compte del caràcter i atributs de la senyora Kearney com el seu tacte i "savoir faire" en determinats aspectes de la història com ara el fet de saber posar alguns dels participants en el concert amb majúscules en el programa o que alguns altres no els agradi aparèixer després de determinades actuacions o cançons, -que sempre l'autor dóna per conegudes al lector- els coneixements de dret contractual i les seves exigències en el moment precís, si permeten intuir un caràcter del autor o narratori, però no són suficients per a determinar fins a quin punt els escrits són nacionalistes o no. Fins i tot caldria conèixer més bé del que jo soc capaç ara mateix, i parlo per mi, el caràcter dels irlandesos en general, o la seva constitució i el que ells podrien entendre com a mare pàtria. Vull dir que s'hauria de conèixer en quin moment ed la Història neix la República d'Irlanda com a ens independent ed la Gran Bretanya i quins són els valors que es destaquen en els seus diguem-ne estatuts per tal de contrastar-los amb els valors de la mare, senyora Kearney, que l'autor embolcalla de dignitat de lloança i de teniment.

Perquè si suposem que la república d'Irlanda neix en el moment àlgid de colonialisme Britànic és molt possible que l'autor en destaqui aquest empar en front de diguem-ne fills deixats de la mà de déu per en aquest cas impossibilitat de la corona estrangera -anglesa- d'atendre'ls -a n'els fills deixats-.

També pot ser que Joyce escrigui aquest o aquests relats en una época en que es necessiti de saber quins són els valors que calen en aquell moment, abans o després del naixement de l'ens, de la història i no tot sigui a toro passat. Vull dir que no sigui una explicació del que ha passat si no del que ha de, o hauria de, passar per tal d'anar bé com a país o de reconèixer unes possibilitats de país. O sigui, que si tinguéssim una mare pàtria com aquesta tindriem aquestes solucions que ens deixen més emparats de la immunitat d'actuacions en un món gran com el de l'Imperi Britànic on quedariem deixats a l'avidesa d'alguns que o bé no sabrien fer el programa o el farien perquè sí o només per a fer diners, o no ens pagarien el que ens pertoca per els nostres serveis un cop realitzats, -com a exemples-.

Tot això sense tenir ni faba de a quin any es va independitzar Irlanda o Eire, si era a prop de quan ho van fer els americans dels EUA i quines eren les circumstàncies a l'interior de les illes britàniques en aquells anys. Només parlo per intuició del relat i del que a na mi em sembla conèixer.

Espero que algú amb coneixements més amplis aporti més llum al tema en qüestió.

Salutacions cordials i Bon i Feliç Any Nou a tots/es,

Josep Salvans Arola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada